China gaat de importtarieven voor bijna vijftienhonderd consumentenproducten verlagen. De maatregel is onderdeel van afspraken om de Chinese import te verhogen.

Het gemiddelde importtarief op deze producten gaat van 15,7 procent naar 6,9 procent, meldt het Chinese ministerie van Financiën vrijdag. Dit is een daling van bijna 60 procent.

Zo gaat de importbelasting voor wasmachines en koelkasten van 20,5 procent naar 8 procent. En de tarieven voor onder andere schoeisel en fitnessproducten zijn meer dan gehalveerd met een daling van 15,9 procent naar 7,1 procent.

Door het verlagen van de belastingen wordt het aantrekkelijker voor buitenlandse bedrijven om goederen te verkopen in China. De verlaging gaat in op 1 juli.

In maart zegde de Chinese overheid toe de markt van het land meer open te stellen voor buitenlandse partijen onder druk van de Amerikaanse president Donald Trump. Naast het verlagen van importtarieven, beloofde China ook buitenlandse partijen niet meer te dwingen technologie te delen.