Standard & Poor's (S&P) heeft het kredietoordeel voor Deutsche Bank met een stap verlaagd van A- naar BBB+, maakt de firma vrijdag bekend in een rapport over het grote financiële concern. 

De afwaardering is een klap voor de nieuw aangestelde topman Christian Sewing. Hij probeert de grootste zakenbank van Europa, die de afgelopen jaren in zwaar weer zat, weer op de rails te krijgen.

Maar volgens S&P is er bij de bank sprake van ''significante risico's'' bij het uitvoeren van de strategie. Zo moet de bank bijvoorbeeld onder ogen zien dat er diepere herstructureringen nodig zijn. Daar komt bij dat de winstgevendheid in het tweede kwartaal onder druk is komen te staan door zwakke marktomstandigheden.

Deutsche Bank zal volgens de analisten nog enige tijd ''een negatieve uitschieter'' in de sector zijn. Daarbij merken de kenners op dat veel andere financiële instellingen inmiddels hun herstructureringen hebben afgerond.

Onlangs is de Amerikaanse tak van Deutsche Bank door een federale toezichthouder in de Verenigde Staten toegevoegd aan de lijst met probleembanken.

De Federal Deposit Insurance Corporation geldt als een belangrijke bankwaakhond in de VS. De probleembanken op de lijst kampen met financiële, bestuurlijke of operationele tekortkomingen.