AMSTERDAM - Winstnemingen en nieuwe berichten over boekhoudkundige trucs drukten maandag de stemming op de Europese effectenbeurzen. Zonder uitzondering kleurden de indices rood. In Amsterdam stond de AEX-index aan het eind van de ochtend 1,2 procent lager op 432,14 punten.


Bekijk video

Europees presteerde alleen de DAX (Frankfurt) slechter, met een verlies van 2 procent. Londen en Parijs leverden eveneens in, beide ,9 procent.

Veel beleggers namen hun winst na de behoorlijke koersstijgingen waarmee de beurzen de vorige week hadden afgesloten. Een drukkend effect ging ook uit van het bericht dat farmacieconcern Merck de afgelopen drie jaar zijn omzetcijfers met ruim 12 miljard dollar heeft geflatteerd. Een soortgelijke zaak bij WorldCom leidde twee weken geleden wereldwijd tot forse koersverliezen.

Ahold

Op het Damrak ging Ahold het forst onderuit. Het Zaanstadse supermarktconcern leverde maar liefst 6,1 procent in op 18,14 euro. Verder zaten ICT-consultant CMG (min 4,6 procent) en Aegon (min 2,7 procent) in de onderste regionen.

Bij de middelgrote fondsen presenteerde KLM voorbeurs een verlaging van zijn Europese vliegtarieven. Naar dertien bestemmingen kunnen reizigers een korting van 40 procent incasseren. Verder vereenvoudigt KLM zijn tarievenstructuur. Op de beurs leverden de maatregelen geen voordeel op; het aandeel KLM zakte 1,6 procent op 12,03 euro.

De beleggers schrokken van meer boekhoudschandalen in de Verenigde Staten. Niet alleen het farmacieconcern Merck zou over de afgelopen drie jaar zijn omzet hebben opgepoetst. Eind vorige week werd ook bekend dat het energieconcern Reliant 7,5 miljard dollar te veel aan omzet in de boeken heeft gezet.

Over het algemeen waren de financiële waarden lager door de vrees dat de banken geld kwijtraken door de boekhoudschandalen. In Londen viel de koersdaling van het voedings- en drankenconcern Diageo op. De koers zakte met bijna 4 procent na mededelingen dat Diageo te lijden heeft onder de economische situatie in Latijns-Amerika.

Op de beurs in Frankfurt was het machinebouwconcern Babcock Borsig de gebeten hond. Crisisoverleg om het concern van de afgrond te redden, heeft nog niets opgeleverd. Geruchten dat het overleg is mislukt, leverde het aandeel Babcock bijna een halvering van de koers op.

Euro

De dollar zakte weg en de euro ging dientengevolge omhoog. Aan het eind van maandagmorgen deed de Europese munteenheid 0,9845 dollar tegenover 0,9730 euro bij het slot van de handel vrijdag. Tegenover het pond sterling deed de euro 0,6430. De slotkoers van eind vorige week luidde 0,6395 pond.