Beurzen in de Verenigde Staten en Europa kleurden donderdagmiddag rood nadat de Amerikaanse president Donald Trump importheffingen introduceerde op Europees staal en aluminium. Beleggers vrezen de gevolgen van een handelsoorlog tussen Europa en de VS.

De EU heeft al in een reactie gezegd zelf importheffingen op Amerikaanse producten in te voeren. Trump dreigt naar verluidt ook weer extra invoerbelasting in te voeren op Duitse auto's. De vraag is hoe de EU daar weer op reageert en wat voor gevolgen de extra belastingen hebben op de wereldeconomie.

Vooral de Dow-Jonesindex daalde flink. De index stond rond 17.00 uur ruim 1 procent lager. De Nasdaq en S&P 500 volgen met verlies van respectievelijk 0,2 procent en 0,5 procent.

De AEX stond 0,7 procent lager op 553 punten. De Duitse Dax-index daalde 1,5 procent en de Franse CAC 40 stond 0,5 procent in de min. De FTSE 100 noteerde onveranderd.

Amerikaanse staal- en aluminiumbedrijven stonden juist in de belangstelling. De prijs voor een aandeel van US Steel Corp steeg met 3,5 procent. De aandelen van AK Steel Holding Corp en Nucor Corp stegen met ongeveer 1,5 procent. Het aandeel Century Aluminium werd 4,31 procent meer waard.

De euro stond tegenover de dollar onveranderd op 1,166 dollar.