De Verenigde Staten stellen toch importheffingen in op staal en aluminium uit de Europese Unie, Canada en Mexico. Daarmee komt voor deze landen een eind aan de tijdelijke vrijstelling van twee maanden.

In het kort

  • De VS maakt een einde aan de tijdelijke vrijstelling van twee maanden voor de EU, Mexico en Canada.
  • Vanaf vrijdag 1 juni 6.00 uur Nederlandse tijd vervalt de vrijstelling.
  • De EU heeft meteen laten weten met tegenmaatregelen te komen. 
  • Ook start de EU een procedure bij de Wereldhandelsorganisatie (WHO).
  • Het Nederlandse kabinet noemt de beslissing van de VS onverstandig en betreurenswaardig.

Voor deze landen gelden vanaf 0.00 uur lokale tijd (6.00 uur Nederlandse tijd) importtarieven voor staal en aluminium, kondigt de Amerikaanse minister Wilbur Ross (Handel) donderdag aan.

De Amerikaanse president Donald Trump stelde in maart algemene importtarieven in van 25 procent op staal en 10 procent op aluminium. Bondgenoten Canada, Mexico, Brazilië, Australië, Argentinië en de EU werden tot eind mei uitgezonderd van deze heffingen.

Voor andere landen golden de tarieven al wel sinds maart. De heffingen hebben intussen tot een handelsconflict tussen China en de VS geleid.

Canadese premier Trudeau: 'We betreuren beslissing VS'
28
Canadese premier Trudeau: 'We betreuren beslissing VS'

Onderhandelingen

"We kijken uit naar het voortzetten van onderhandelingen, zowel met Canada en Mexico aan de ene kant als met de Europese Commissie aan de andere kant, omdat er nog andere kwesties zijn die ook opgelost moeten worden", stelde Ross. 

De bewindsman liet niet weten wat de EU, Canada en Mexico kunnen doen om alsnog onder de heffingen uit te komen.

Tegenmaatregelen

Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, stelt donderdag in een reactie dat de EU met tegenmaatregelen komt.

"We zullen onmiddellijk een procedure bij de Wereldhandelsorganisatie starten en in de komende uren tegenmaatregelen aankondigen", zei hij tijdens een toespraak in Brussel.

"Het is volstrekt onacceptabel dat een land eenzijdig maatregelen oplegt als het om wereldhandel draait", aldus Juncker. "We zullen de belangen van de EU verdedigen. Dit is puur protectionisme. Het is een slechte dag voor de wereldhandel."

Spijkerbroeken

De EU heeft al eerder aangekondigd Amerikaanse producten zoals spijkerbroeken, Harley Davidson-motoren en pindakaas extra te zullen belasten. De lijsten liggen al een tijd klaar. Volgens de regels van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) mogen die heffingen pas vanaf 17 juni worden ingevoerd.

De tegenheffingen vertegenwoordigen een kleine 3 miljard euro. De schade van de Amerikaanse maatregelen bedraagt volgens de EU zo'n 6,4 miljard euro. Volgens ingewijden kan de schade voor Nederland richting de 600 miljoen euro oplopen.

Vermijden

EU-handelscommissaris Cecilia Malmström heeft de afgelopen maanden tevergeefs geprobeerd de maatregel van de regering-Trump af te wenden. ''We hebben er alles aan gedaan deze uitkomst te vermijden.'' Trump heeft onder dreiging van handelsbeperkingen concessies van de EU willen krijgen. ''Dat is niet hoe wij zakendoen.’’

De EU-reactie zal proportioneel zijn en overeenstemmen met de WTO-regels, aldus Malmström. Volgens haar zijn de heffingen daar duidelijk een inbreuk op. De procedure bij de organisatie wordt vrijdag gestart.

Ook Mexico laat weten met tegenmaatregelen te komen. Het land zal de import van staal, varkensvlees en andere voedingsmiddelen uit de VS extra belasten.

Onverstandig

Het Nederlandse kabinet noemt de beslissing van de VS onverstandig en betreurenswaardig. ''Dit is een zeer slechte uitkomst. Als EU hebben we een hand uitgestoken richting de VS. Deze is helaas niet aangenomen'', zegt minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel).

Kaag steunt de tegenmaatregelen die de Europese Commissie direct heeft aangekondigd. Met de andere EU-lidstaten wordt nu gekeken naar eventuele vervolgstappen.

''Het is heel belangrijk om bedachtzaam en zorgvuldig te opereren'', aldus de minister. Internationale handelsregels en een gelijk speelveld zijn belangrijk, een goede relatie met een bondgenoot als de VS is dat ook.

De minister blijft daarnaast in overleg met de Nederlandse staal- en aluminiumsector over de vraag hoe die het beste kan reageren op de handelsbelemmeringen. Zij brengt binnenkort een bezoek aan Tata Steel in IJmuiden.

Teleurgesteld

Een woordvoerder van de Britse regering liet donderdag in een reactie weten "diep teleurgesteld" te zijn.

"Het Verenigd Koninkrijk en andere landen van de Europese Unie zijn nauwe bondgenoten van de VS en moeten permanent en volledig worden uitgezonderd van de Amerikaanse heffingen voor staal en aluminium."

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!