Buschauffeurs staken op volgende week dinsdag in delen van Zuid-Holland, Overijssel en Flevoland. Het gaat om personeel van onder meer Arriva, Syntus en Connexxion, die protesteren vanwege de in hun ogen hoge werkdruk.

FNV Streekvervoer kondigt de nieuwe stakingen donderdag aan. Bestuurder Paula Verhoef: "Onvoorstelbaar dat werkgevers nog steeds geen afspraken met ons willen maken. We vragen om eens in de 2,5 à 3 uur even 5 minuten pauze. Hoe ingewikkeld is dat?"

Verhoef benadrukt dat werkgevers de staking kunnen tegenhouden door aan de eisen tegemoet te komen. Volgens de vakbond is de huidige werkwijze zelfs gevaarlijk. 

"Chauffeurs worden continu opgejaagd. Die situatie is niet vol te houden en zeer onverantwoord. Het is wachten op de eerste grote ongelukken. Dat moeten we voor zijn."

Wantrouwen

Het FNV spreekt van een "diep wantrouwen" bij de chauffeurs voor hun werkgevers. "Het wordt tijd dat de werkgevers laten zien dat ze echt oog hebben voor de mensen", aldus vakbondsbestuurder Verhoef.

Buschauffeur en FNV-onderhandelaar Jack d'Hooghe stelt dat het nu hoog tijd is voor maatregelen. "We praten al jaren over de werkdruk, maar maatregelen blijven uit. Heel simpel: we gaan door met acties tot er concrete afspraken liggen over het terugdringen van die werkdruk."

''De acties zullen dinsdag de hele dag duren tot de eerste rit van woensdagochtend'', vult een onderhandelaar van CNV Vakmensen aan. ''Inzet is en blijft een nieuwe cao, met concrete afspraken over lonen en werkdruk."

De Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer (VWOV) noemt de eisen van de bonden onhaalbaar en niet betaalbaar.

Estafettevorm

In mei legden buschauffeurs het streekvervoer al meerdere malen plat met stakingen. Het begon met een landelijke staking, en inmiddels wisselen chauffeurs in verschillende plaatsen elkaar in estafettevorm af. Het is de bedoeling om zo de druk op werkgevers te houden.

Komende dinsdag wordt gestaakt in Zuid-Holland-Noord bij Arriva, in Overijssel rijdt Syntus niet in Midden-Overijssel en Connexxion staakt in regio IJsselmond. In Flevoland rijden de Arriva-bussen niet vanuit Lelystad.

Vorige week werd al gestaakt in Utrecht, het Gooi, Groningen, Drenthe en West-Brabant, en donderdag zijn Rotterdam, Drechtsteden, Voorne-Putten, Limburg en Friesland aan de beurt.

De cao Streekvervoer geldt voor twaalfduizend werknemers.