AMSTERDAM - Aandeelhouders kunnen met een gerust hart het weekend in. De AEX-index is vrijdag boven de psychologische grens van 350 punten gebleven. Het koersgemiddelde sloot op 361,63 punten, ofwel 7,73 punten (2,2 procent) hoger dan de dag ervoor.

Donderdag was de graadmeter 5 procent gestegen en boven de grens van 350 punten uitgekomen. De fikse stijging zette vrijdag niet echt door, omdat beleggers hun gestegen aandelen in de verkoop deden. "Beleggers vinden het kennelijk wel goed zo en nemen een kleine winst. Ze willen dit weekend rustig kunnen slapen", omschreef een analist.

Aegon stijgt, VNU daalt

Grootste stijger was Aegon, dat een dag eerder kwartaalcijfers had gepresenteerd die meevielen. Een van de grootste verliezers was VNU. Beleggers zijn somber over de advertentie-inkomsten van de uitgever, die woensdag cijfers presenteert.

Draka blijft dalen

Ook verkochten beleggers opnieuw massaal hun aandelen Draka, fabrikant van telefoonkabels. De vraag naar de kabels is flink gedaald. Het aandeel zakte donderdag al 20 procent; vrijdag ging er nog eens 10 procent af.

Europese beurzen

De andere beurzen in Europa boekten ook een behoorlijke winst. De FTSE-index in Londen sloot 1,9 procent hoger en de CAC-index in Parijs won 1,8 procent. Op de beurs in Frankfurt, die 2,5 uur later sluit, eindigde de DAX-index 2,2 procent in de plus.

Euro wordt duurder

Op de valutamarkten werd de euro duidelijk duurder. De koers sloot op 0,9725 dollar tegen 0,9645 dollar op donderdag. De notering tegenover het pond sterling steeg van 0,6315 tot 0,6370 pond.