Rusland zal volgens kredietbeoordelaar Moody's maar kortstondig economisch voordeel hebben van het aanstaande WK voetbal dat in het land wordt gehouden.

Volgens Moody's zijn veel voordelen al genoten en was de impact hiervan bovendien beperkt, laat het kredietbureau donderdag weten. Het gaat dan bijvoorbeeld om uitgaven aan infrastructuur.

WK-gerelateerde investeringen in de periode 2013-2017 vertegenwoordigden volgens Moody's slechts 1 procent van de totale investeringen in het land.

Verder duurt het WK slechts een maand. De bijbehorende economische impuls verbleekt in vergelijking met de omvang van de Russische economie van 1.300 miljard dollar. Moody's verwacht dan ook geen ''zinvolle bijdrage" aan de bredere economische groei.

Broodjeszaken en andere eettenten, hotels, telecombedrijven en de transportsector zullen kortstondig voordeel genieten. Ook luchthavens spinnen garen met het verwerken van de stroom aan voetballiefhebbers. Bouwbedrijven hebben hun voordeel al gehad. 

Verder bespeurt Moody's dat lang niet alle speelsteden volop profiteren van het toernooi. De kredietbeoordelaar rekent voor dat onder meer overheden in Sint-Petersburg en Samara er geld bij moeten leggen.