Luchtvaartbedrijven maken volgend jaar waarschijnlijk minder winst, zei topman Alexandre de Juniac van luchtvaartbrancheorganisatie IATA donderdag. Volgens De Juniac zit de branche "op de piek van de winstcyclus".

Dit jaar is volgens IATA het negende opeenvolgende winstgevende jaar. Maar luchtvaartbedrijven zullen vooral de oplopende brandstofkosten gaan voelen. De Juniac voorziet een ''significante" impact.

Verder wordt in de sector volgens de organisatie vooruitgang geboekt met onder meer veiligheid, beveiliging en duurzaamheid. De Juniac bestempelde infrastructuur als een groeiend probleem.

De wereldwijde infrastructurele crisis wordt volgens hem ook complexer door overheden die overwegen om de ''invloed van de private sector op luchthavens" te versnellen.

Uit vervoerstatistieken van de IATA blijkt dat de vraag naar vliegtickets vorige maand 6,2 procent hoger was dan een jaar eerder. In maart was de vraag naar tickets nog bijna 10 procent hoger dan een jaar eerder. Vliegtuigen zaten in april gemiddeld voor 82,3 procent vol. Dat komt neer op een record voor die maand.

Volgens De Juniac blijft de vraag naar vliegtickets boven de trend voor de lange termijn. Maar door de oplopende kosten zal de impact van lage ticketprijzen op de groei van de luchtvaart kleiner worden.