De Nederlandse economie zit naar verwachting van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) ook volgend jaar nog flink in de lift. 

De OESO gaat voor 2019 uit van een plus van 2,9 procent, laat de organisatie woensdag weten.

Daarmee is de denktank optimistischer dan bijvoorbeeld het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en het Centraal Planbureau (CPB). Deze partijen voorzien lagere plussen van respectievelijk 2,4 en 2,7 procent.

Kenners zijn het er wel over eens dat de Nederlandse economie dit jaar flink zal aantrekken. De OESO houdt het voor dit jaar bijvoorbeeld op een groei van 3,3 procent.

Consumptie

Volgens de OESO gaat het momenteel vooral goed met de binnenlandse consumptie. Ook wat betreft de investeringen ziet het beeld er in Nederland nog steeds rooskleurig uit.

De denktank voorspelt daarnaast dat de export verder blijft doorgroeien en dat de wat achtergebleven loongroei en inflatie langzaamaan zullen opkrabbelen.

Wereldeconomie

Internationaal staan de seinen voor de economische groei inmiddels ook overduidelijk op groen. Naar verwachting neemt de wereldeconomie dit jaar met 3,8 procent en volgend jaar met 3,9 procent in omvang toe, aldus de OESO. Wel waarschuwt de denktank voor de vele risico's die nog roet in het eten kunnen gooien.

Zo drukt de dreiging van een mogelijke handelsoorlog de laatste tijd op het vertrouwen. Als de situatie escaleert, dan kan dit in tal van landen gevolgen hebben voor bijvoorbeeld de investeringen of de werkgelegenheid.

Centrale banken

Ook de afbouw van het stimuleringsbeleid van centrale banken en de stijgende olieprijzen, zijn volgens de OESO zaken om in de gaten te houden.

In Nederland in het bijzonder spelen verder nog risico's in verband met de Brexit en tekenen van oververhitting op de huizenmarkt. De recente politieke onrust in Italië, met alle mogelijke gevolgen van dien, heeft de OESO niet meer kunnen meenemen in zijn rapport.