Het Openbaar Ministerie (OM) wil dat de twee hoofdverdachten in het financiële schandaal rond Vestia worden veroordeeld tot celstraffen van vier en bijna vijf jaar.

Volgens de aanklagers bij de rechtbank in Rotterdam hebben zij zich schuldig gemaakt aan omkoping, oplichting, fraude en witwassen.

De affaire leidde in 2012 bijna tot de val van de toen grootste woningbouwcorporatie van Nederland. Het tweetal had jarenlang bij diverse banken voor 23 miljard euro aan derivatencontracten voor Vestia afgesloten.

Derivaten zijn financiële producten die organisaties moeten beschermen tegen rentestijgingen. Maar het ging mis toen de rente juist fors daalde. Daardoor moest de corporatie juist geld toeleggen.

Tussenpersoon

Daarna kwam aan het licht dat Vestia-kasbeheerder Marcel de V. en financieel tussenpersoon Arjan G. tot eind 2010 gretig honderden derivatencontracten hebben afgesloten.

In ruil daarvoor streken zij zelf heimelijk miljoenen euro's op aan een soort provisie. De banken betaalden G. ruim 20 miljoen euro. Hij sluisde de helft van dit bedrag heimelijk door naar de kasbeheerder.

De V. hield zowel deze betalingen als de inzet van de financiële tussenpersoon verborgen voor zijn werkgever. Vestia ging ervan uit dat De V. de derivatencontracten regelde in het belang van de corporatie, maar het draaide volgens het OM vooral om zijn eigen belang.

De twee mannen zaten in een omkooprelatie en de betalingen zijn daarom aan te merken als steekpenningen, stelde het OM.

Eis

Het OM eist vier jaar cel tegen De V., die zelf vindt dat hij niets verkeerd heeft gedaan. Tegen G. werd vier jaar en negen maanden cel geëist. 

G. heeft de omkoping bekend en werkt mee aan het onderzoek. Maar hij heeft volgens het OM iets meer op zijn kerfstok. Zo zou G. belastingfraude hebben gepleegd en heeft hij zijn geld deels bij familieleden weggezet. 

Zijn vader hoorde voor witwassen een celstraf van 7,5 maand tegen zich eisen en G.'s ex-vrouw vijf maanden. Het OM diende tegen alle verdachten ontnemingsvorderingen in.

De totale schade voor Vestia bedroeg 2,7 miljard euro. Andere corporaties moesten bijspringen, personeel werd ontslagen, huren zijn verhoogd en nieuwbouwprojecten zijn gestopt. Topman Erik Staal moest uiteindelijk opstappen.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!