Een consortium met de bouwer BAM en baggeraar Van Oord heeft de financiering rond voor het opknappen van de Afsluitdijk. 

Met de klus is 550 miljoen euro gemoeid. BAM en Van Oord krijgen ieder 46 procent daarvan, de rest is voor de derde partner: adviesbureau Rebel.

De Europese Investeringsbank (EIB) verschaft een lening van 330 miljoen euro voor dertig jaar. Het geld uit Brussel is gegarandeerd uit het Europees Fonds voor strategische investeringen (EFSI). De EIB ziet de Afsluitdijk als een van de belangrijkste waterkeringen om Nederland veilig te houden.

De bedrijven zijn verantwoordelijk voor het ontwerpen, bouwen en financieren van het project. Ook nemen ze het onderhoud gedurende 25 jaar op zich. De werkzaamheden starten in het najaar van 2018 en zullen in 2023 zijn afgerond.

De opknapbeurt moet de Afsluitdijk stevig genoeg maken om een storm te weerstaan die slechts eens in de 10.000 jaar voorkomt. Verder wordt onder meer de A7 over de dijk veiliger gemaakt door de vluchtstroken te verbreden.