Een nieuwe crisis ligt mogelijk op de loer. Een stijgende dollar, kapitaalvlucht uit opkomende landen en een reeks politieke problemen voorspellen weinig goeds.

Alles wat fout kon gaan, ging ook fout, vertelde de Hongaars-Amerikaanse investeerder George Soros dinsdag in Parijs, meldt persbureau Bloomberg. Vooral over de Europese Unie is hij pessimistisch.

Soros haalt het beëindigen van de atoomdeal met Iran door Donald Trump en de verslechtering van de relatie tussen de VS en Europa aan. Ook de vluchtelingencrisis, bezuinigingsbeleid en de opkomst van populisten in de politiek dragen bij aan zijn pessimistische vooruitzicht.

Al deze ontwikkelingen zullen volgens de investeerder een negatief effect hebben op de Europese economie en opkomende markten.

Afgelopen weken moesten Argentinië en Turkije maatregelen nemen om de flinke daling van hun munten een halt toe te roepen. Deze opkomende landen moeten nog altijd het probleem van hoge inflatie zien op te lossen zonder dat de economie te veel schade ondervindt.