De Europese Centrale Bank (ECB) waarschuwt Italië voor het verder laten oplopen van de schulden. Politici die grote uitgaven willen doen, doen er volgens vicepresident Vítor Constâncio goed aan nog eens in de boeken te duiken.

De Portugees reageerde in het Duitse magazine Spiegel op de vraag of Italië nog bij de ECB kan aankloppen voor noodsteun, als het land de Europese begrotingsregels aan zijn laars lapt. ''De regels zijn duidelijk", aldus Constâncio. ''Misschien willen ze die nog eens aandachtig lezen."

Geluiden dat de Italiaanse uitgaven en daarmee de schulden zouden toenemen, zorgden voor onrust op de financiële markten. De rente op Italiaanse staatsleningen ging stevig omhoog. 

De Italiaanse beurs dook dinsdagochtend 2,6 procent in de min. In de afgelopen drie weken is de Italiaanse index FTSE-MIB al zo'n 11 procent gedaald.

De crisis in Italië bedreigt onder meer het eurolidmaatschap van het land. Nieuwe verkiezingen zouden kunnen uitdraaien op een referendum over zowel de euro als de mogelijkheid om al dan niet uit de Europese Unie te stappen.

ECB

De ECB heeft nog een omvangrijke opkoopprogramma voor obligaties als potentieel hulpmiddel achter de hand. Het Outright Monetary Transactions-programma geeft de ECB de mogelijkheid om op grote schaal staatsleningen van eurolanden op te kopen.

Het programma is tot nu toe nog niet gebruikt en de reikwijdte ervan is niet getest. Er bestaat weerstand tegen het programma.

Het is overigens maar de vraag of dit middel daadwerkelijk zal worden ingezet. Als Italië voor dergelijke noodsteun in aanmerking wil komen, dan zal het land aan strikte regels worden onderworpen.