De Europese beurzen zijn dinsdag met rode cijfers gesloten door de onrust in de Italiaanse politiek. Nieuwe verkiezingen dreigen in het Zuid-Europese land en beleggers vrezen dat eurosceptici hier een referendum over verblijf in de euro van zullen maken.

De AEX-index op Beursplein 5 eindigde 0,9 procent in de min op 554,77 punten. De MidKap zakte 1,3 procent tot 782,97 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs verloren tot 1,5 procent.

De hoofdindex in Milaan dook 2,5 procent omlaag onder aanvoering van de Italiaanse banken. 

Obligaties

Ook Italiaanse staatsobligaties worden tegen een lagere prijs van de hand gedaan. De rente op een tienjarige staatsobligatie steeg naar het hoogste niveau sinds medio 2014.

De rente beweegt tegenovergesteld aan de prijs van een staatsobligatie. Dalende prijzen voor een staatschuld betekenen hogere rentes.

Ook de euro stond onder druk door de Italiaanse politieke crisis. De eenheidsmunt zakte voor het eerst sinds november vorig jaar onder de 1,16 dollar.

Emotie

Het stevige verlies op de Italiaanse aandelenbeurs van dinsdag is louter gebaseerd op emotie, stelde de Italiaanse centralebankpresident Ignazio Visco dinsdag in een reactie op de koersval.

Visco bestempelde de uitverkoop op de beurzen als ''zeer ernstig", zo zei hij tijdens de jaarlijkse vergadering van de centrale bank in Rome. ''Er zijn geen redenen, anders dan emotie voor wat wij vandaag zien op de financiële markten.''

Eurozone

Inmiddels gaan steeds meer beleggers ervan uit dat de eurozone de komende maanden minstens één lid zal verliezen. Volgens onderzoek van Sentix onder duizend particuliere en institutionele beleggers is deze groep gegroeid van 6 procent in april, naar 13 procent in mei.