DEN HAAG - Verzekeraar Aegon komt ontevreden beleggers in Koersplan tegemoet. Na uitgebreide onderhandelingen met de Ombudsman verzekeringen heeft het bedrijf besloten de voorwaarden voor de belegging te verbeteren. Daarbij worden de kosten van de levensverzekering die bij het beleggingsproduct hoort, aan banden gelegd. De aanpassing zal ook voor andere spaarkasproducten van Aegon gelden, zo meldde de verzekeraar vrijdag.

De ingreep zal het verzekeringsconcern dit jaar 100 miljoen euro kosten. Aegon gebruikt hiervoor geld dat eerder al opzij is gelegd. In het eerste kwartaal van 2005 reserveerde Aegon 35 miljoen euro voor de gevolgen van conflicten over zijn levensverzekeringen. De komende jaren zal de verzekeraar nog eens 100 miljoen euro kwijt zijn aan de aanpassing.

Redelijk

De ombudsman betitelde de stap van Aegon als "redelijk". De bemiddelaar wilde vrijdag verder geen commentaar geven op het akkoord dat met Aegon is bereikt. De 500.000 beleggers in Koersplan worden per brief geïnformeerd over de wijzigingen.

Rendementen

Een groep ontevreden beleggers eiste halverwege maart een schadevergoeding van Aegon, omdat de rendementen van Koersplan tegenvallen. Zij vinden dat ze onvoldoende geïnformeerd zijn over de hoge kosten van de premie die het overlijdensrisico dekt.

Bestuursvoorzitter J. van der Werf van Aegon Nederland stelde vrijdag dat deze kosten "niet geheel in overeenstemming zijn met de bedoeling van Koersplan".

Beleggingsfonds

Aegon heeft nu besloten om de premie van de levensverzekering te beperken tot maximaal 17 procent van het bedrag dat beleggers inleggen. Deze ingreep geldt met terugwerkende kracht. Het geld dat klanten de afgelopen jaren te veel hebben betaald, wordt in hun beleggingsfonds gestort. Ook consumenten die in het verleden in Koersplan hebben belegd, kunnen volgens Aegon van de aanpassing profiteren.

Met ingang van volgend jaar wordt de premie van de levensverzekering opnieuw verlaagd tot een maximum van 15,3 procent van de inleg.