BRUSSEL - De Europees commissaris voor Interne Markt McCreevy heeft in een brief donderdag Italië om opheldering gevraagd over de overnamestrijd van de bank Antonveneta, waarbij ook ABN Amro een van de gegadigden is. De Italiaanse regering heeft twee weken de tijd om te reageren.

McCreevy wil weten of Lodi, de Italiaanse concurrent van ABN Amro in de overnamesaga, wel heeft voldaan aan de Europese verplichting om een verhoging van zijn aandelenbelang in Antonveneta officieel aan te kondigen. Bovendien wil 'Brussel' weten of Lodi ondanks de aankoop van de aandelen nog altijd voldoet aan de Europese kapitaalseisen.

Een woordvoerder van McCreevy benadrukt dat Italië noch de Italiaanse centrale bank momenteel ergens van beschuldigd wordt. Het zou louter gaan om een verzoek tot informatie. De Europese Commissie heeft eerder brieven gestuurd richting Italië over de kwestie, omdat het ernaar uitzag dat de Italiaanse bank Lodi coulanter werd behandeld bij de overnamestrijd dan de Nederlanders.

Het bod van ABN Amro werd donderdag officieel in gang gezet. De eerste dag waarop aandeelhouders van Antonveneta hun stukken konden aanmelden voor het bod van het Nederlandse bankbedrijf, leverde bar weinig op. De beurs in Milaan meldde dat er 380 aandelen Antonveneta werden aangemeld. Uitgedrukt als percentage van het totale aantal stukken dat ABN Amro wil verwerven, is dat verwaarloosbaar.