Op donderdag 31 mei gaan buschauffeurs in Rotterdam, Drechtsteden, Voorne-Putten, Limburg en Friesland staken. De actie maakt deel uit van de door het FNV geïnitieerde estafettestaking in het openbaar vervoer.

In Rotterdam rijden de metro en een deel van de bussen wel. De staking treft de RET in de Maasstad, Connexxion in Voorne-Putten en Arriva in Limburg, Friesland en de regio Drechtsteden-Alblasserwaard-Vijfheerenlanden.

Paula Verhoef, bestuurder FNV Streekvervoer, zegt dat de werkgevers net doen alsof de chauffeurs gouden bergen vragen in het cao-overleg. ''Terwijl we vragen om eens in de 2,5 à 3 uur even vijf minuten pauze. Hoe ingewikkeld is dat?''

Fred Kagie, voorzitter van de Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer (VWOV), meldt dat de eisen van de chauffeurs niet haalbaar zijn. "Alleen al vijf minuten extra betaalde pauze per 150 minuten komt neer op extra jaarlijkse kosten voor de bedrijven van minimaal 4 tot 5 procent. Dat is niet betaalbaar."

Wel benadrukt Kagie dat signalen over een te hoge werkdruk moeten worden aangepakt. Hoe dat gedaan moet worden, wil de VWOV bespreken met de bonden. 

Zaterdag zijn in andere regio’s ook stakingen.