Minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) biedt de rijksambtenaren een loonsverhoging van in totaal 7 procent over de komende drie jaar.

"Dat is een ruimhartig bod van het kabinet", zei Ollongren vrijdag na afloop van de ministerraad. Het kabinet stemde in met haar voorstel.

Ambtenaren van de Belastingdienst, FIOD en de douane hebben meerdere keren voor korte tijd het werk neergelegd vanwege hun onvrede over het uitblijven van een nieuwe cao. Ze vragen om een loonsverhoging van 3,5 procent per jaar. 

De vakbonden hebben herhaaldelijk laten weten dat ze van Ollongren verwachtten dat die een voorstel zou doen. De minister hoopt dat de bonden nu weer aanschuiven zodat ze verder kunnen praten.

Ollongren biedt de ambtenaren per 1 juli aanstaande een loonsverhoging van 2,75 procent, daarna wordt dat in drie jaar verder opgebouwd naar 7 procent voor dekomende drie jaar.

Beraden

Vakbonden FNV Overheid, Ambtenarencentrum, CNV Overheid en CMHF stellendat het loonbod lvan Ollongren ver onder de eis van 3,5 procent voor één jaar ligt. ''Mede omdat ze nu een driejarige cao voorstelt, gaan we ons beraden of dit voldoende kansen biedt om het overleg over de cao te hervatten'', zeggen ze in een gezamenlijke verklaring.

Een voor maandag aangekondigde werkonderbreking in de gevangenis in Alphen a/d Rijn gaat gewoon door, zeggen de vier vakbonden.