MOSKOU - Drie van elke vier wagens die in het jaar 2010 in Rusland worden verkocht, moeten van Russische makelij zijn. Met die doelstelling wil de regering in Moskou de binnenlandse auto-industrie verder ontwikkelen, zo heeft het Russische persbureau Itar-Tass donderdag gemeld.

Momenteel hebben buitenlandse wagens een marktaandeel van 60 procent, aldus de minister van Industrie en Energie, Viktor Christenko. In 2010 moet de productie van de Russische autofabrikanten twee keer zo groot zijn als de import.

Volgens de opstellers van het beleidsstuk, in een conceptversie, voert Rusland tussen 400.000 en 450.000 wagens per jaar in. De binnenlandse productie moet dan op 1 miljoen of 1,1 miljoen stuks uitkomen.

Christenko onderstreepte het belang van productie van buitenlandse modellen. die vervaardigd worden door ondernemingen van buiten Rusland. Hij wees daarbij op Toyota. De Japanse fabrikant bouwt bij Sint Petersburg een fabriek waar de onderneming op termijn 100.000 wagens per jaar fabriceert. Toyota bouwt deze niet alleen voor de Russische markt, maar ook voor de export. Het wil in Sint Petersburg ook onderdelen gaan maken.

Christenko gaf aan dat westerse bedrijven die actief zijn in Rusland, bereid zijn om in Rusland vervaardigde auto-onderdelen te gebruiken. "Dat komt niet door de invloed van de staat, maar is een gewoon besluit van de onderneming."

In Rusland zijn verscheidene buitenlandse autofabrikanten neergestreken, onder meer om te profiteren van de goedkope arbeidskrachten. Daar onder zijn General Motors, Ford, Renault en BMW.