Nederlandse scheepswerven en maritieme toeleveranciers hebben een moeilijk jaar achter de rug, maar volgens brancheorganisatie Netherlands Maritime Technology (NMT) zijn er tekenen van herstel.

In de tweede helft van 2017 steeg bij een aantal bedrijven uit de sector het aantal orders weer. Naar verwachting zet die stijgende lijn dit jaar verder door.

Ook wereldwijd zijn er tekenen van voorzichtig herstel. Zo verdubbelde het aantal orders wereldwijd ten opzichte van het dramatische jaar 2016.

Ondanks de hoopvolle signalen kampten Nederlandse ondernemers in de branche vorig jaar nog met een omzetdaling van 5 procent tot 6,9 miljard euro. Dat ging gepaard met een krimp van het personeelsbestand van 3 procent, tot omgerekend 28.000 voltijdsbanen.

Overigens zal het nog lang duren voordat de branche weer op het niveau zit van voor de financiële crisis, stelt een woordvoerder van NMT.

Nederlandse ondernemers hebben bovendien te maken met concurrenten over de hele wereld, waardoor de winstmarges beperkt blijven. ''Het blijft knokken'', aldus NMT.