De Nederlandse betalingsdienstverlener Adyen gaat naar de Amsterdamse beurs, maakt de onderneming donderdag bekend. 

Geluiden over een beursgang van de onderneming op Beursplein 5 deden al langer de ronde.

Over vier weken zal het techbedrijf zijn eerste notering krijgen, volgens Het Financieele Dagblad (FD). De onderneming zou een waarde van tussen de 5 miljard en 10 miljard euro hebben.

Adyen verwerkt betalingen voor duizenden grote bedrijven. De onderneming rekent onder meer Facebook, eBay, Uber, Netflix en Bijenkorf tot haar klanten. Adyen wordt gezien als een van de meest veelbelovende technologiebedrijven van Europa.

Tot de investeerders in Adyen behoort onder meer het beleggingsbedrijf Iconiq Capital, waarin bekende namen uit de Amerikaanse technologiesector meedoen zoals Facebook-topman Mark Zuckerberg en topman Jack Dorsey van Twitter. Ook het Singaporese staatsinvesteringsfonds Temasek behoort tot de investeerders van Adyen.

Volgens het FD gaat het om de grootste beursgang in Nederland sinds die van ABN AMRO in 2015. Adyen brengt alleen bestaande aandelen op de markt.

Er wordt een belang van zo'n 15 procent verkocht. Dit wordt via een onderhandse plaatsing bij institutionele beleggers in onder meer de Verenigde Staten en Nederland aangeboden. Verdere details brengt Adyen op een later moment naar buiten.

Adyen boekte over 2017 een omzet van ruim 1 miljard euro, een stijging van meer dan 350 miljoen euro. Het bedrijf verwerkte voor 108 miljard euro aan betalingen.