PARIJS - De luchtvaartcombinatie Air France-KLM heeft in het gebroken boekjaar 2004/2005 een nettowinst geboekt van 351 miljoen euro tegenover 292 miljoen een jaar eerder. Dat heeft het concern donderdag in Parijs bekendgemaakt.

De omzet kwam uit op 19 miljard euro vergeleken met 17,7 miljard een jaar eerder. Volgens topman Jean-Cyril Spinetta was het eerste jaar van de samenwerking tussen KLM en Air France een groot succes. Wel had de groep veel last van de hoge brandstofprijzen. Het boekjaar is op 31 maart afgelopen.

Kerosine

De fusie tussen de Franse en Nederlandse luchtvaartmaatschappij leverde het eerste jaar een besparing op van 115 miljoen euro, veel meer dan de 65 miljoen euro waar eerder vanuit was gegaan. Deze besparing werd echter grotendeels tenietgedaan door de dure kerosine. Air France-KLM was 2,65 miljard euro kwijt aan brandstof, een stijging van ruim 33 procent. Door vooraf kerosine tegen vaste prijzen in te kopen kon de combinatie wel 372 miljoen euro besparen.

Air France-KLM verdiende afgelopen boekjaar meer aan het vervoeren van passagiers. De inkomsten kwamen uit op 15 miljard euro, een toename van bijna 7 procent. De vrachtdivisie draaide ook goed. Daarmee verdiende het bedrijf 2,5 miljard euro (plus 9,4 procent).

Voor het lopende jaar verwacht Air France-KLM substantieel meer nettowinst te boeken. De capaciteit van de vluchten neemt ongeveer 5 procent toe. De brandstofkosten zullen rond de 3,37 miljard euro uitkomen.