De Turkse centrale bank heeft in een poging de vrije val van de lira te stoppen, besloten zijn belangrijkste rentetarief fors op te schroeven. Dat is de uitkomst van een speciaal spoedberaad bij de bank om grote economische problemen in Turkije zoveel mogelijk af te wenden.

Het belangrijkste rentetarief gaat met 3 procentpunten omhoog naar 16,5 procent.

De waarde van de lira is de laatste tijd flink gezakt, met als gevolg dat de al fikse inflatie in het land nog verder dreigt op te lopen. Eerder op woensdag ging de munt ook weer zo'n 5,5 procent onderuit ten opzichte van de dollar. Direct na het rentebesluit volgde een bescheiden herstel met 0,7 procent.

De Turkse centrale bank verkeert in een zeer lastige situatie. President Recep Tayyip Erdogan zei een paar weken terug nog tegen journalisten dat hij een fel tegenstander is van renteverhogingen door de centrale bank. Kenners denken evenwel dat dit de enige manier is om de economische problemen in het land een halt toe te roepen.

Verkiezingen

De Turkse leider heeft voor 24 juni vervroegde presidents- en parlementsverkiezingen uitgeschreven. Vandaar dat er momenteel sprake is van een gespannen politieke situatie in Turkije.

Erdogan geeft de centrale bank er de schuld van dat onder anderen 'gewone Turken' in de problemen komen door de verhogingen van de rente. Daardoor zouden zij hun kapitaal massaal naar het buitenland verplaatsen.

De opvallende uitspraken van de president waren dan ook bedoeld om beleggers en investeerders ervan te overtuigen niet uit Turkije weg te vluchten. Hij zei daarbij onder meer dat hij graag meer controle over het monetaire beleid van de centrale bank wil.