AMSTERDAM - ABN Amro heeft woensdag een zaak aanhangig gemaakt bij de rechtbank in Padua, de stad waar de Italiaanse bank Antonveneta is gevestigd. Het Nederlandse bankbedrijf wil via de rechter een machtswisseling bij zijn overnameprooi ongedaan maken, zo meldde een woordvoerder van ABN.

De rechtszaak moet ABN Amro helpen om de overnamestrijd rond Antonveneta in zijn voordeel te beslechten. Ook de Italiaanse bank Popolare di Lodi doet verwoede pogingen om zijn branchegenoot Antonveneta in te lijven.

Tijdens een aandeelhoudersvergadering van Antonveneta eind april wist Pop Lodi het bestuur dat ABN Amro steunde, weg te stemmen. De bestuurders werden vervangen door een groep toplieden die de regionale bank uit Lodi welgezind zijn. Het Nederlandse bankbedrijf is het niet eens met de wijze waarop Pop Lodi de macht kon grijpen.

ABN Amro betwist onder meer de wijze waarop zijn Italiaanse tegenstrever een groot belang in Antonveneta heeft opgebouwd. Kort nadat de Nederlanders hun bod hadden aangekondigd, vergaarde Pop Lodi in rap tempo aandelen in de overnameprooi.

Concurrentie

ABN Amro wil verder dat de centrale bank van Italië zijn concurrent aanpakt. Centraal bankier Antonio Fazio moet de toestemming die Popolare di Lodi heeft gekregen om zijn belang uit te breiden, alsnog terugdraaien. Daar heeft de Nederlandse bank om gevraagd in een brief aan de Italiaanse centrale bank, aldus een anonieme bron tegenover persbureau Reuters.

De woordvoerder van ABN Amro wilde niet bevestigen dat er een brief naar centralebankpresident Fazio is gestuurd. Het bankbedrijf zegt wel alles te doen het gevecht om Antonveneta in zijn voordeel te beslechten.

Achtergesteld

De Nederlanders voelen zich op achterstand gezet, omdat Pop Lodi telkens sneller goedkeuring kreeg om zijn belang op te voeren. ABN Amro spande eerder al een rechtszaak aan om deze bevoordeling door Banca d'Italia aan te vechten. In deze zaak is nog geen uitspraak gedaan.

De Italiaanse beurswaakhond Consob oordeelde vorige week dat Pop Lodi met andere investeerders heeft samengespannen toen de bank de aandelen in Antonveneta vergaarde. De bank uit Lodi werd als gevolg daarvan gedwongen om een bod in contanten uit te brengen op zijn branchegenoot.

Bod

De Italiaanse bank heeft daarom woensdag een bod gedaan van 24,47 euro per aandeel Antonveneta. Het bod zou de bank 4,9 miljard euro kosten en Antonveneta waarderen op ruim 7 miljard euro. Het bod ligt iets lager dan dat van ABN Amro. De Nederlanders bieden 25 euro per aandeel.

Het bod in contanten komt naast een andere bieding van dezelfde bank. Pop Lodi kwam eerder al met een overnamebod op Antonveneta dat bestaat uit een combinatie van aandelen, obligaties en wat contant geld ter waarde van 26 euro per aandeel.

ABN Amro vraagt zich af of het mogelijk is om met twee verschillende biedingen te komen. De Italiaanse toezichthouder Consob moet nog toestemming geven voor het tweede bod. "Ons bod in contanten ligt hoger dan dat van bank Populare di Lodi", reageerde de woordvoerder van ABN. "De markt moet uiteindelijk bepalen wat er gebeuren gaat. Wij zijn vooral benieuwd hoe zij denken het bod te financieren."