Na negen jaar haalt de Europese Commissie Frankrijk van het begrotingsstrafbankje van de EU af. Het land voldoet met een begrotingstekort van 2,6 procent in 2017 aan de EU-regels.

Dat maakte EU-commissaris Pierre Moscovici woensdag bekend in Brussel.

Jaar in jaar uit hield de Franse regering, ook toen Fransman Moscovici zelf minister van Financiën was, zich niet aan de Europese afspraken uit 1997 over begrotingstekorten en staatsschuld.

Het tekort moet op of onder 3 procent van het bruto binnenlands produkt (bbp) zijn, de staatsschuld mag niet boven 60 procent van het bbp komen.

In 2009 startte Brussel daarom een procedure die tot boetes kan leiden tegen Frankrijk. Die zijn echter nooit opgelegd, hoewel Parijs naar de smaak van andere EU-landen als Nederland nauwelijks naar de aanbevelingen uit Brussel om het huishoudboekje op orde te brengen luisterde.

Het tekort is inmiddels naar 2,6 procent in 2017 teruggebracht, en zal volgens Moscovici dit en volgend jaar "houdbaar" zijn. Het is voor het eerst dat alle negentien eurolanden een begrotingstekort onder de 3 procent hebben.