Marks & Spencer (M&S) boekte het afgelopen boekjaar een flink lagere winst dan het jaar daarvoor. De Britse winkelketen zette onder meer geld opzij voor de sluiting van een groot aantal winkels.

Daarnaast speelden de beperkte winstmarges voor etenswaren de retailer parten, zo blijkt uit de presentatie van de jaarcijfers.

De winst daalde met bijna drie kwart tot circa 29 miljoen pond (33 miljoen euro). Het bedrijf zette voor het sluiten van winkels 321 miljoen pond opzij.

Daarnaast voorziet het bedrijf in de nabije toekomst nog eens een bedrag van 150 miljoen pond kwijt te zijn aan reorganisatielasten. De winst voor belasting en eenmalige posten was met 581 miljoen pond nagenoeg als verwacht, maar was lager dan de 614 miljoen pond van een jaar eerder.

Verkoopcijfers

Ook de verkoopcijfers per winkel liepen iets terug. Op vergelijkbare basis daalden de opbrengsten van vestigingen in het Verenigd Koninkrijk met bijna 1 procent.

De omzet in andere landen liep met meer dan een tiende terug, mede door de sluiting van winkels in verliesgevende markten. In totaal zette M&S evenwel een omzet van iets minder dan 10,7 miljard pond in de boeken, een lichte stijging ten opzichte van een jaar eerder.

Kosten

Topman Steve Rowe benadrukte bij de presentatie van de jaarcijfers "de noodzaak de basis te herstellen". Dat wil hij bewerkstelligen door onder meer de kosten te verlagen. Ook de online verkoop kan volgens hem beter. "Onze capaciteit online loopt achter en onze website is te traag", aldus Rowe.

M&S kondigde dinsdag al aan een flink aantal filialen in het Verenigd Koninkrijk te sluiten. De keten wil in zijn thuismarkt één op de drie grote winkels voor etenswaren en kleding sluiten, wat neerkomt op meer dan honderd vestigingen.