Er moeten structurele investeringen in het wetenschappelijk onderwijs worden gedaan. Als dat niet gebeurt, dreigen er acties door universitair medewerkers.

Dat stellen de actiegroep WOinactie en diverse vakbonden dinsdag in een ultimatum aan minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs.

Het ultimatum verloopt op 18 september, ofwel op Prinsjesdag. Als de minister niet op de eisen ingaat, dan volgt er op 24 september "een landelijke actieweek door het universitair personeel", aldus de organisaties.

Een woordvoerder van FNV licht toe dat het dan gaat om ludieke acties, zoals "het geven van buitencolleges". Ook is volgens haar niet uitgesloten dat universiteiten de deuren sluiten.

Zij verwacht dat medewerkers van universiteiten in heel Nederland mee zullen doen aan de actieweek.

Investeringen

De actiegroep en bonden eisen dat het kabinet 1,15 miljard euro per jaar investeert in wetenschappelijk onderwijs. "Ook moet de bezuiniging van 183 miljoen euro, de zogenoemde doelmatigheidskorting, van tafel", aldus de woordvoerder.

Volgens de bonden zijn er meer investeringen nodig om de zeer hoog opgelopen werkdruk te verlagen. Ze spreken van een tekort van minstens vierduizend docenten.

Petitie

In de komende week zijn er op universiteiten ook al acties door studenten en medewerkers, waarmee zij het ultimatum willen ondersteunen, meldt de Landelijke Studentenvakbond (LSVB). Zo gaat in Utrecht een petitie rond tegen bezuinigingen, in Nijmegen wordt een discussieavond georganiseerd.

"Het kabinet doet ten onrechte alsof het onderwijs doelmatiger kan. In werkelijkheid lopen docenten al op hun tenen. Extra geld is dringend nodig", aldus LSVB-voorzitter Tariq Sewbaransingh.