De munteenheid van Turkije, de lira, is flink in waarde gedaald. Voor een lira werd dinsdag ongeveer 0,18 euro betaald. Voor het begin van het pinksterweekend was dit nog 0,19 euro en begin deze maand was een lira nog ruim 0,20 euro waard.

Sinds het begin van dit jaar is de Turkse munt 17 procent in waarde gezakt. De nieuwe daling op dinsdag volgde na uitspraken van kredietbeoordelaar Fitch. Het Britse kredietbureau waarschuwde voor de macht van de overheid over de centrale bank.

Centrale banken horen volgens economen onafhankelijk hun beslissingen te maken om te zorgen voor economische stabiliteit. Zo hoort de Europese Centrale Bank zich alleen op inflatie te concentreren en zich niets aan te trekken van nationale overheden.

Maar voor sommige regeringen is het te aanlokkelijk om de centrale bank te dwingen de economische groei aan te jagen door de rente laag te houden. Vaak is hoge inflatie het gevolg.

Turkije heeft nu te maken met een inflatie van ruim 10 procent. De Turkse president Tayyip Erdogan benadrukt ondertussen dat de renteniveaus laag horen te blijven. De daling van de lira zou te wijten zijn aan speculanten die het niet goed voor hebben met Turkije. 

In 2005 werd de Turkse valuta gerevalueerd. Een nieuwe lira werd evenveel waard als een miljoen oude lira. De nieuwe lira had toen een waarde van 0,60 euro.