Buschauffeurs van Arriva Brabant Oost, Hermes Zuidoost-Brabant, Connexxion Zeeland en Syntus/Keolis Veluwe staken zaterdag. In het streekvervoer vinden estafetteacties plaats om een betere cao af te dwingen. 

Buschauffeurs voeren in de examentijd alleen in het weekend actie, om de scholieren te ontzien.

Alleen in Eindhoven rijdt nog een enkele bus, zegt FNV-bestuurder Wilfred Jonkhout, die de staking een succes noemt. De staking duurt 24 uur.

In de regio's waar de stakingen zijn, werken in totaal ongeveer achthonderd chauffeurs. Op een zaterdag rijden er naar schatting doorgaans twee- tot driehonderd, aldus Jonkhout.

In de loop van de dag komen zo'n honderd chauffeurs samen in Apeldoorn voor een manifestatie op de markt. Daar delen ze flyers en flesjes water uit. Dat is onder het motto dat chauffeurs niet mogen drinken omdat ze tijdens hun ritten niet naar de wc mogen, legt Jonkhout uit.

Landelijke staking

Begin deze maand verlamden de stakers het streekvervoer al twee dagen met een landelijke staking. Om druk op de werkgevers te houden, blijven chauffeurs in estafettevorm het werk neerleggen. Zo werd vorige week dinsdag gestaakt in Twente, Utrecht, Arnhem en Nijmegen.

De buschauffeurs eisen meer salaris en een lagere werkdruk. De cao Streekvervoer, waaronder de stakende buschauffeurs vallen, telt zo'n twaalfduizend werknemers.

Half juni

In aanloop naar de regionale staking wilden de vervoersbedrijven weer het gesprek aangaan met de vakbonden, om tot een akkoord te komen en zo de stakingen te voorkomen. Die gesprekken hadden voor de vakbonden echter niet het gewenste resultaat.

Ook komende zaterdag vindt er weer een regionale staking plaats. ''We gaan door tot half juni zolang er nog geen goede afspraken zijn gemaakt met de werkgevers'', zei Jonkhout.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je ’s nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!