PARIJS - Het Franse mediaconcern Vivendi Universal heeft voor een rechtbank in Parijs een schadevergoeding geëist van 2,2 miljard euro van het Duitse telecombedrijf Deutsche Telekom. Vivendi beschuldigt de Duitsers ervan op onrechtmatige wijze te hebben gehandeld bij gesprekken over de Poolse telecomonderneming PTC, aldus Vivendi dinsdag.

De Fransen vinden dat de Duitsers in september vorig jaar onterecht zijn weggelopen bij onderhandelingen over de Poolse telecomaanbieder PTC. Volgens Vivendi heeft dat geleid tot een waardedaling van de investeringen in Polen. Het bedrijf wil daarom een schadevergoeding van Deutsche Telekom.

Beide ondernemingen zijn al lange tijd in een hevig conflict verwikkeld over PTC. Het Duitse telecomconcern wil zijn belang van 49 procent in PTC uitbreiden. Vivendi bezit via een joint-venture met het Poolse industriële conglomeraat Elektrim de overige 51 procent.

Deutsche Telekom heeft onlangs een koopoptie op de aandelen PTC in het bezit van Elektrim uitgeoefend. Vivendi beweerde echter dat deze optie onterecht was omdat de PTC-aandelen geen eigendom zijn van Elektrim, maar van het samenwerkingsverband tussen Elektrim en Vivendi. Deutsche Telekom stelde daarop op zijn beurt dat Elektrim geen recht had om de aandelen in het samenwerkingsverband met Vivendi onder te brengen.

Een rechtbank in Warschau stelde Deutsche Telekom in februari dit jaar in het gelijk en ontnam Vivendi zijn aandelen PTC. Vivendi gaf destijds aan stappen te ondernemen om zijn Poolse investeringen te beschermen.

Een woordvoerder van Deutsche Telekom liet dinsdag weten dat de klacht van Vivendi geen gerechtelijke grondslag heeft.