China heeft een geste naar de VS gedaan in de handelskwestie tussen de landen. Volgens een regeringsfunctionaris van Trump heeft het Aziatische land voorgesteld zijn handelsoverschot met de VS met 200 miljard dollar te verkleinen. Peking ontkent dit.

China verscheept nu nog veel meer producten naar de VS dan andersom. Het terugdringen van dat verschil, dat zo'n 375 miljard dollar bedraagt, is een belangrijke eis van de Amerikaanse overheid bij de onderhandelingen over de handelsrelaties.

De spanningen tussen China en de VS zijn dit jaar hoog opgelopen, waarbij de landen elkaar bestoken met importheffingen.

Een Chinese delegatie onder leiding van vicepremier Liu He streek deze week voor gesprekken neer in Washington om de plooien weer enigszins glad te strijken. Die onderhandelingen hebben al wel geleid tot een concessie van de Volksrepubliek. 

Zo hebben Chinese autoriteiten vrijdag aangekondigd hun onderzoek naar de vermeende dumping van het veevoer-ingrediënt sorghum te staken. De autoriteiten onderzochten of Amerikaanse partijen zich hieraan schuldig hebben gemaakt.