ZAANDAM - Het supermarktconcern Ahold had vorig jaar fors betere resultaten geboekt als het de nieuwe IFRS-boekhoudregels had toegepast. Volgens een berekening aan de hand van de nieuwe methode zou de nettowinst ruim 1,3 miljard euro hoger zijn uitgekomen. Het verlies van ruim 440 miljoen zou een winst van 886 miljoen euro zijn geworden. Dat maakte Ahold dindag bekend.

Het grote verschil zit volgens een woordvoerder in twee posten. De ene post is een boekresultaat op desinvesteringen, dat 725 miljoen euro beter uitkomt. De tweede is een optie op het Zweedse bedrijf ICA die vorig jaar werd uitgeoefend. Ahold moest aandelen van dit bedrijf doorverkopen. Dat leidde tot een fors boekverlies, maar in de nieuwe berekening scheelt het de onderneming 466 miljoen euro.

Het was niet louter goed nieuws voor de onderneming, want het groepsvermogen zou begin 2004 1,6 miljard euro lager zijn uitgekomen. Dat is weer slecht voor diverse ratio's waaraan banken meestal voorwaarden verbinden, bijvoorbeeld bij leningen.

Ahold rapporteert in de toekomst alleen nog maar resultaten volgens de nieuwe boekhoudregels.