MOSKOU - In het proces tegen Michail Chodorkovsky, oprichter van het vrijwel verloren gegane olieconcern Yokus en ooit de rijkste man van Rusland, is maandag nog geen uitspraak gedaan. De rechter besloot maandag, na tweeëneenhalfuur aan het woord te zijn geweest, om dinsdag verder te gaan met het voorlezen van het vonnis.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Chodorkovsly is al op vier punten schuldig bevonden. Dat zijn belastingontduiking, diefstal, fraude en minachting van het hof. In totaal lopen er zeven aanklachten tegen hem. De aanklager wil dat hij de maximale gevangisstraf van tien jaar krijgt.

Het proces loopt inmiddels elf maanden. De zaak wordt gezien als een poging van de regering-Poetin om Chodorkovsky als politiek tegenstander de mond te snoeren. De zakenman werd in oktober 2003 gearresteerd. Hij zit sindsdien vast.

Chodorkovsky werd opgepakt omdat hij de belastingen zou hebben ontdoken. Zijn olieconcern Yukos zou belastingsschulden hebben van 27,5 miljard dollar. Om dat geld terug te halen, heeft de overheid de productiedivisie van Yukos verkocht, waardoor er van het concern niet veel meer over is.