Vakbonden bereiden acties voor nu minister Kasja Ollongren van Binnenlandse Zaken niet is ingegaan op de looneis van rijksambtenaren.

Dat laten FNV Overheid en andere betrokken bonden maandag weten. Deze week wordt er een eerste actievergadering gehouden bij Inspectie SZW.

Daarnaast zijn bij de Belastingdienst en de douane werkonderbrekingen gepland. Bij andere diensten, zoals de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI), worden later stiptheidsacties gehouden.

De bonden eisten een loonsverhoging van 3,5 procent in een ultimatum dat maandagochtend is verlopen. Volgens de minister zit er "een gat tussen de financiële mogelijkheden en de eisen die worden gesteld". De minister heeft geen tegenbod gedaan.

Minachting

"Dit is een minachting voor het eigen personeel", vindt Marco Ouwehand van FNV Overheid. "We zijn al sinds december in onderhandeling. Al die tijd heeft de werkgever niks op tafel gelegd."

"Het kabinet roept andere werkgevers op tot loonsverhoging, maar geeft zelf niet thuis. Na bijna een half jaar praten, wordt er nog steeds geen bod gedaan."

De cao voor rijksambtenaren gold tot eind 2017. Ongeveer 118.000 werknemers vallen onder deze cao.