Chinese toezichthouders hebben het onderzoek naar de voorgestelde overname van het Nederlandse chipconcern NXP door het Amerikaanse bedrijf Qualcomm heropend.

Het werk was naar verluidt eerder stilgelegd vanwege de opgelopen spanningen over de handel tussen China en de Verenigde Staten.

Volgens ingewijden is er bij ambtenaren op aangedrongen enige haast te maken met de rapportage en ook met oplossingen te komen om lokale bedrijven te beschermen.

Zorgen

Chinese bedrijven hebben eerder al zorgen geuit over het samensmelten van de twee chipgrootmachten. Qualcomm wil geen commentaar geven en de toezichthouder reageerde niet op vragen.

De grootste overnamedeal uit de geschiedenis van Qualcomm werd meer dan een jaar geleden al aangekondigd en zou oorspronkelijk eind 2017 afgerond zijn. De deadline voor de overname ter waarde van meer dan 40 miljard dollar staat nu op halverwege dit jaar.

ZTE

De berichten rondom Qualcomm en NXP volgen kort op de bekendmaking van de Amerikaanse president Donald Trump dat hij de Chinese smartphonemaker ZTE toch nog een kans geeft.

Het bedrijf kreeg in april een handelsverbod van zeven jaar met Amerikaanse bedrijven, als straf omdat ZTE zijn eigen personeel niet genoeg had berispt voor het doorspelen van technologie aan Iran.

Door het verbod zou het voortbestaan van ZTE in gevaar komen, aangezien het bedrijf onder meer processors afneemt van Qualcomm en het besturingssysteem Android van Google. Vooral voor Android zijn niet veel volwaardige alternatieven.