HILVERSUM - De ophef over de vermeende ondergewaardeerde gulden bij de omwisseling in de euro wordt door economen betiteld als "een storm in een glas water" en "een onzinnige discussie". De initiatiefnemers van de actiegroep www.wisselverlies.nl , C. Bakker en A. ten Dam, hielden zondag in het televisieprogramma Buitenhof opnieuw een pleidooi voor schadevergoeding.

Zij beweren dat veel Nederlanders vermogensverlies hebben geleden, omdat de gulden te goedkoop in de euro is opgegaan. Het tweetal zei zondag al 6.000 sympathisanten te hebben die bereid zouden zijn 50 euro per persoon te betalen om hen te helpen bij de actie tegen de staat.

Algemeen econoom A. Heertje, onder meer bijzonder hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam, begrijpt de onderliggende emoties wel. "We zijn bij de invoering van de euro bij de neus genomen. De prijzen zijn fors gestegen. Maar dat heeft niets te maken met de conversiekoers."

Monetair econoom D. Smant van de Erasmus Universiteit Rotterdam, noemt de discussie onzinnig, aangezien ook schulden tegen dezelfde 'lage' koers zijn omgezet. De Delftse hoogleraar economie A. Kleinknecht constateert dat het onmogelijk is vast te stellen of er schade is geleden en hoe hoog die zou zijn. "Bovendien is zo'n vergoeding een sigaar uit eigen doos. Want de staat kan alleen bij de eigen burgers zelf het geld verhalen voor deze eventuele schadevergoeding."