Het Venezolaanse staatsoliebedrijf PDVSA legt de werkzaamheden op de Isla-raffinaderij op Curaçao stil zodra de huidige voorraden zijn uitgeput. Het bedrijf reageert daarmee volgens persbureau Reuters op de beslaglegging door het Amerikaanse concern ConocoPhillips.

Een kwart van de totale olieexport van Venezuela loopt via de raffinaderij op Curaçao. Door die stil te leggen hoopt het land dat de olie uit handen blijft van ConocoPhillips.

Dat bedrijf heeft nog 2 miljard dollar tegoed van de Venezolanen en heeft van de International Chamber of Commerce (ICC) toestemming gekregen om dat via beslaglegging te regelen. Eerder deze week is het Amerikaanse olieconcern daarmee begonnen.

Op de raffinaderij in Curaçao worden dagelijks 335.000 vaten ruwe olie verwerkt. Premier Eugene Rhuggenaath van Curaçao zei donderdag tegen Reuters dat het een potentiële crisissituatie is als de Venezolanen het werk op de Isla-raffinaderij stilleggen.

PDVSA werkt aan alternatieven om toch olie naar Azië te kunnen verschepen. 

Ook op bezittingen van PDVSA op Bonaire en Sint Eustatius wordt beslag gelegd. Dat zijn bijzondere gemeenten van Nederland.