De bagageafhandelaars van Aviapartner, Menzies Aviation en Swissport op Schiphol gaan dit weekend weer actievoeren. Reizigers moeten rekening houden met korte vertragingen als gevolg van de werkonderbrekingen, waarschuwt vakbond FNV.

Er wordt steeds maximaal een uur lang niet gewerkt. Dat gebeurt op de platforms waar het laden en lossen van de vliegtuigen plaatsvindt, bij de check-inbalies en bij de bagageafhandeling.

Het is al de vijfde keer dat de medewerkers van de drie afhandelbedrijven actievoeren. Ze willen zo betere werkomstandigheden afdwingen.

Volgens de FNV werken de bagageafhandelbedrijven door de moordende concurrentie tegen steeds lagere tarieven. De rekening daarvoor zou naar de werknemers gaan. Zij krijgen te weinig loon, moeten onder zware omstandigheden werken en worden verdrongen door stagiairs en flexwerkers, zegt de vakbond.

Afzonderlijke cao-onderhandelingen met Aviapartner, Menzies Aviation en Swissport zijn stukgelopen op loon, werkdruk en roosters.

Wat passagiers van de acties zullen merken, durft Schiphol nog niet te voorspellen, omdat nog niet duidelijk is hoe laat ze precies zullen plaatsvinden. Volgens Schiphol zorgden de eerdere actie de afgelopen periode, ondanks de drukke meivakantie, niet tot veel hinder.