De recente stakingen bij Air France hebben duidelijk hun weerslag gehad op de vervoersstatistieken van moederbedrijf Air France-KLM over de maand april.

De Franse tak van het samenwerkingsverband verwelkomde afgelopen maand 3,9 miljoen passagiers aan boord van zijn vliegtuigen. Dat betekende een daling van bijna 9 procent ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder.

Tegenover de daling bij Air France stond een stijging van het aantal passagiers dat incheckte bij KLM. De Nederlandse tak, die volgens bronnen heil ziet in het opschudden van de bestuurscultuur bij het moederbedrijf, vervoerde in april ruim 5 procent meer passagiers. Ruim 2,9 miljoen passagiers stapten aan boord bij KLM.

Transavia vervoerde in april 1,3 miljoen passagiers. Opgeteld met de cijfers van KLM, vervoerde de Nederlandse tak van Air France-KLM voor het eerst meer dan de Franse tak. 

Volgens KLM-topman Pieter Elbers tonen de groeicijfers van de Nederlandse tak een ''sterke start" van het tweede kwartaal. Volgens hem wordt de positieve trend bij KLM van de voorgaande maanden voortgezet. Bij bestuurders van KLM zou de irritatie groeien door de stakingen, verliezen en onrust bij Air France.

Betere arbeidsvoorwaarden

Het personeel van Air France legde de afgelopen weken meermaals het werk neer in een roep om betere arbeidsvoorwaarden.

Die perikelen leidden onlangs tot de aankondiging van het vertrek van topman Jean-Marc Janaillac. Volgens een laatste schatting van Air France kosten de stakingen het concern zo'n 400 miljoen euro.

Al met al vervoerde Air France-KLM vorige maand 8,2 miljoen passagiers. Dat betekende op jaarbasis een daling met 2,5 procent. Wat betreft luchtvracht was sprake van een daling met 6 procent.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!