Staalproducent ArcelorMittal heeft in het eerste kwartaal de hoogste winst in zes jaar tijd in de boeken gezet. Het bedrijf profiteerde van gunstige omstandigheden op de staalmarkt. 

Dat blijkt vrijdag uit cijfers die het in Amsterdam genoteerde bedrijf vrijdag heeft gepubliceerd. De vooruitzichten blijven positief, aldus ArcelorMittal.

Het bedrijfsresultaat (ebitda), de belangrijkste winstgraadmeter voor het bedrijf, kwam uit op 2,5 miljard dollar, op een omzet van bijna 19,2 miljard dollar. Daarmee viel het resultaat hoger uit dan analisten hadden verwacht.

's Werelds grootste staalproducent profiteerde met name van de hogere verkoopprijzen van staal. Daarnaast namen de verschepingen licht toe tot 21,3 miljoen ton staal.

Topman Lakshmi Mittal verklaart in een toelichting dat de wereldwijde staalmarkt dit jaar verder is verbeterd. ArcelorMittal denkt dat de mondiale vraag naar staal dit jaar met 1,5 tot 2,5 procent toeneemt.

Bouwsector

In vrijwel alle regio's zit de vraag naar staal in de lift, geholpen door een grotere vraag uit bijvoorbeeld de bouwsector en machine-industrie.

Tegelijkertijd worden de prijzen aangejaagd door de dreiging van importheffingen op staal door de Amerikaanse president Donald Trump.

Het concern meldt verder dat de overname van het Italiaanse staalbedrijf Ilva naar verwachting aan het einde van het tweede kwartaal wordt afgerond.

Desinvesteringen

ArcelorMittal kreeg begin deze week groen licht van de Europese Commissie voor deze overname, op voorwaarde dat het bedrijf forse desinvesteringen doet.

Zo worden onder meer bezittingen rond Luik van de hand gedaan. De onderneming is ook nog in een overnameslag verwikkeld rond het Indiase Essar Steel.

Dividend

Daarnaast kondigde ArcelorMittal een nieuw dividendbeleid aan. Daarbij wordt in 2018 met een dividend begonnen van 0,10 dollar per aandeel.

De prioriteit blijft nog liggen op het verlagen van de schuld. De nettoschuld van het bedrijf stond eind maart op 11,1 miljard dollar.