NEW YORK - Winstnemingen dreigden de effectenbeurs in New York met een behoorlijk verlies het weekeinde in te sturen. Beleggers op Wall Street wisten zich echter in de laatste twee handelsuren te vermannen, waardoor de schade beperkt bleef.

De Dow-Jonesindex boekte uiteindelijk zelfs een kleine winst van 33,43 punten op 8745,45. Dat is een stijging van 0,4 procent. De schermenbeurs Nasdaq bleef echter in de rode cijfers hangen en noteerde een verlies van 10,40 punten (0,8 procent) op 1306,12 punten.

Winst pakken

Wall Street opende vrijdag direct behoorlijk lager. De Dow-Jones zakte na een kwartier handel met 1,3 procent en de Nasdaq 1,6 procent. Beleggers besloten dat het moment was aangebroken om hun winst te pakken voordat het te laat is. Door de forse koersstijgingen van de afgelopen drie handelsdagen waren hun aandelen behoorlijk in waarde gestegen.

WorldCom

Bovendien had het vertrouwen op de beursvloer weer een knauw gekregen door het nieuws dat het geknoei met de boekhouding bij telecomconcern WorldCom nog veel omvangrijker was dan verwacht. "Beleggers vinden het kennelijk wel goed zo en nemen een kleine winst. Ze willen dit weekend rustig kunnen slapen", omschreef een analist.

Stijgers en dalers

Grootste stijger in de Dow-Jones was doe-het-zelfketen Home Depot. Onderaan bungelden vooral technologiefondsen. Electronicaproducent Honeywell was de grootste verliezer met een min van 3,3 procent.

Euro daalt licht

De euro zat vrijdag in Europa weer in de lift, maar zakte in New York iets weg. De munteenheid steeg op 'eigen terrein' van 0,9645 dollar naar 0,9725 dollar, maar noteerde aan het slot van de handel op Wall Street 0,9700.