DEN HAAG - Kabelbedrijf Casema gaat maximaal 150 arbeidsplaatsen schrappen. Het merendeel gebeurt via gedwongen ontslag. De ingreep moet ertoe leiden dat het bedrijf in 2004 weer winstgevend wordt. Casema, onderdeel van France Télécom, heeft dit vrijdag bekendgemaakt.

Het is de tweede reorganisatie in korte tijd. Vorig jaar schrapte Casema al driehonderd banen. Momenteel telt het bedrijf circa 880 werknemers.

Casema is al enige jaren verliesgevend. In 2001 liep het nettoverlies op tot 54 miljoen euro.

Casema investeerde de afgelopen jaren vele miljoenen in de ontwikkeling van nieuwe diensten, zoals telefonie via de kabel, breedbandinternet en digitale televisie. Het bedrijf dacht dat deze diensten snel voldoende aftrek zouden vinden. Die verwachting is niet uitgekomen. Dezelfde problemen spelen ook bij branchegenoten, zoals UPC.

Casema in de etalage

France Télécom wil van Casema af. De Franse onderneming kampt met miljardenschulden en wil door de verkoop van dit soort activiteiten de schuldenlast verminderen. Liberty Media is al enige tijd in de markt om Casema over te nemen. Deze Amerikaanse onderneming heeft ook de controle over UPC.

Casema in afgeslankte vorm is gemakkelijker te verkopen. Maar volgens een woordvoerder van het kabelconcern heeft de aangekondigde reorganisatie daar niets mee te maken. "We willen als zelfstandig bedrijf rendabel zijn. We laten ons niet leiden door France Télécom", zei hij.

Casema telt ruim 1,3 miljoen abonnees en is actief in de Haagse regio, de Bollenstreek, Utrecht, de Betuwe en de omgeving van Breda.