DEN HAAG - Minister Zalm van Financiën wil de beloning van de top van de Bank Nederlandse Gemeenten (BNG) aanpakken. Hij zal dit woensdag aan de orde stellen op de aandeelhoudersvergadering van de BNG. Een woordvoerster van Zalm heeft dat vrijdag bevestigd.

De Staat bezit de helft van de aandelen van de BNG. De overige aandelen zijn in handen van gemeenten en provincies. In een brief aan de overige aandeelhouders schrijft Zalm dat het voorgestelde beloningsbeleid bij de bank niet aan de eisen voldoet. Volgens de laatst bekende gegevens (uit 2003) verdienden de vier directeuren van de BNG inclusief bonussen en pensioenbijdragen tussen vier en ruim zes ton.

Eerder maakte Zalm bezwaar tegen de beloning van de top van de Waterschapsbank, waarvan de overheid ruim 17 procent van de aandelen bezit. De Waterschapsbank verstrekt onder meer leningen aan hoogheemraadschappen en gemeenten. Op een aandeelhoudersvergadering donderdag werd niets veranderd in de beloning van het management van deze bank over vorig en dit jaar. Wel zal over het beloningsbeleid van 2006 nader overleg worden gepleegd met de aandeelhouders.