Vodafone heeft een miljardendeal met Liberty Global gesloten. Het Britse telecombedrijf neemt een groot deel van de Europese kabelactiviteiten van de Amerikanen over.

De transactie heeft een waarde van 19 miljard euro, melden de partijen woensdag. De twee voerden al enige tijd gesprekken over de deal.

Vodafone neemt onder meer de Duitse kabelgroep Unitymedia over. Dat is de op één na grootste kabelaar van het land. Met de overname voert Vodafone de druk op marktleider Deutsche Telekom op.

Het stelt Vodafone in staat om internet-, telefoon-, en internetdiensten gebundeld aan te bieden. Verder worden enkele onderdelen in Roemenië, Hongarije en Tsjechië ingelijfd.

Toezichthouders

Europese en Duitse toezichthouders zullen zich nog over de deal buigen. Eerder werd in het Verenigd Koninkrijk al eens een fusiepoging van Three en O2 op last van autoriteiten geblokkeerd.

Ook in Duitsland gingen al geluiden tegen een omvangrijke telecomdeal op. Volgens Vodafone-topman Vittorio Colao komen dergelijke bezwaren alleen voort uit de bezorgdheid voor meer concurrentie.

Ondertussen gaan er ook geluiden op dat Vodafone het belang in de Nederlandse samenwerking VodafoneZiggo volledig wil overnemen. Nu is er nog sprake van een fiftyfiftyverhouding. Ook de Britse activiteiten van de bedrijven zijn mogelijk onderwerp van gesprekken tussen de partijen.