Ook de Franse minister van Transport Elisabeth Borne is bezorgd over de toekomst van Air France.

Het Franse luchtvaartbedrijf heeft een slechtere concurrentiepositie dan zusterbedrijf KLM en andere Europese vliegmaatschappijen, zei ze in een interview met Radio France.

Het personeel moet volgens haar beseffen welke risico's het neemt door te blijven staken.

Air France kampt sinds februari met werkonderbrekingen onder zijn werknemers, die een directe loonsverhoging van 5 procent eisen. Borne vindt evenals de directie dat de vliegmaatschappij genoeg geld moet overhouden voor investeringen in nieuwe toestellen, die de concurrentiekracht vergroten.

Vertrek

Het slepende conflict dwong topman Jean-Marc Janaillac vrijdag zijn vertrek aan te kondigen, nadat een meerderheid van Air France-personeel tegen zijn uiterste loonbod had gestemd. De bestuurder had zijn lot aan de raadpleging verbonden.

In de nasleep van die stap uitte de Franse economieminister Bruno Le Maire eerder al zijn zorgen over de toekomst van Air France-KLM. Ook de Nederlandse minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) noemde het vertrek van Janaillac maandag "zorgwekkend".

Luchtvaarteconoom Hans Heerkens vertelde aan NU.nl de situatie buitengewoon zorgelijk te vinden. "Juist in een situatie zoals deze heb je een krachtige leiding nodig die goed de koers uitzet en daar ook aan vasthoudt."

Het opstappen van de topman veroorzaakte een schrikreactie bij beleggers. Op de beurs verloor Air France-KLM maandag bijna een tiende van zijn waarde. Dinsdag krabbelde het aandeel enigszins overeind, met een plusje van ruim 1 procent.