AMSTERDAM - TomTom, fabrikant van navigatiesystemen, gaat binnenkort naar de beurs. De onderneming kondigde vrijdag aan minimaal 26,35 miljoen aandelen te willen plaatsen.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Per stuk gaan de aandelen tussen de 14 en 18,5 euro kosten. De beursgang levert daarmee 369 miljoen tot 487,5 miljoen euro op.

De beurswaarde van de nieuwkomer kan daarmee oplopen tot bijna 2 miljard euro. De onderneming schat zich daarmee hoger in dan AEX-fondsen als Getronics en Versatel, die momenteel een marktwaarde hebben van ruim 1 miljard euro.

TomTom verwacht op 27 mei een notering op de beurs in Amsterdam te krijgen. De dag ervoor zal de uitgifteprijs van de stukken worden bekendgemaakt.

TomTom liet eind vorige maand al weten een beursgang te overwegen. Voor de begeleiding had het bedrijf toen twee Amerikaanse zakenbanken in de arm genomen.

TomTom, in 1991 opgericht, heeft zich de afgelopen jaren ontpopt tot een van de marktleiders met navigatiesystemen voor automobilisten. In West-Europa zegt het een marktaandeel van 52 procent te hebben. In de Verenigde Staten is de omzet nog marginaal.

Vorig jaar verkocht TomTom van zijn meest succesvolle product, de TomTom GO, 250.000 stuks. De inkomsten van het bedrijf zijn explosief gegroeid. De omzet bedroeg vorig jaar 192,4 miljoen euro. Het jaar ervoor was dat nog maar 39,1 miljoen. De nettowinst steeg van 6,2 miljoen naar 27,7 miljoen euro.