Dat heeft president N. Wellink van De Nederlandsche Bank (DNB) gezegd in het tv-programma Nova

HILVERSUM - De euro heeft een groter opdrijvend effect gehad op de prijzen dan verwacht. De inflatie door de nieuwe munteenheid blijkt nu bijna verdubbeld te zijn. Dat heeft president Nout Wellink van De Nederlandsche Bank (DNB) gezegd in het tv-programma Nova.

In januari ging De Nederlandsche Bank (DNB) nog uit van een euro-effect van 0,5 tot 0,9 procent op het consumptiepakket van een gemiddeld huishouden. Het prijsopdrijvend effect van de euro valt de bankpresident "een beetje tegen in deze mate".

Voorstel Heinsbroek geen goed idee

Uit onderzoek dat DNB in juli heeft gehouden, leidt de centrale bank af dat na januari nog veel prijsverhogingen zijn doorgevoerd. Verder merkte Wellink in Nova op dat de plannen van minister Heijnsbroek (Economische Zaken) om lastenverlichting door te voeren geen goed idee zijn. Volgens hem stimuleert een dergelijke maatregel de economie weinig.

Hoofd koel

Uit eerdere ervaringen met lastenverlichting zou blijken dat het grootste deel van het geld op de spaarrekening van mensen beland en niet zou leiden tot meer consumptie. "Bovendien vergroot het de budgettaire risico's. We moeten het hoofd koel houden en de voeten warm", aldus Wellink.