De centrale ondernemingsraad (cor) van Eneco wil dat er twee nieuwe supercommissarissen worden aangesteld bij de energieleverancier. Ook wil de cor dat drie huidige commissarissen worden geschorst.

Dit bevestigt een woordvoerder van de centrale ondernemingsraad na berichtgeving door Het Financieele Dagblad (FD) maandag.

De ondernemingsraad had eerder al een enquêteverzoek ingediend bij de Ondernemingskamer van het Gerechtshof Amsterdam.

Eneco meldde vorige week zelf al dat de raad deze stap had gezet. Het bedrijf ging echter niet inhoudelijk in op de situatie. Twee weken eerder werd bekend dat topman Jeroen de Haas per 1 september zal vertrekken.

De zaak bij het gerechtshof houdt verband met de privatisering van Eneco. Volgens de zakenkrant is de ondernemingsraad ontevreden met het optreden van de raad van commissarissen.

De aandeelhouders van Eneco willen de aandelen in het energiebedrijf verkopen. Maar binnen het concern vrezen partijen dat dit ten koste gaat van de duurzame strategie die Eneco heeft ingezet. Er woedt daarom al langer een strijd tussen voor- en tegenstanders van de privatisering. 

De ondernemingsraad zou de raad van commissarissen nu verwijten eerder te vage afspraken te hebben gemaakt met de aandeelhouders. Ook wordt gevreesd dat de commissarissen afstand hebben gedaan van het vetorecht over de privatisering.