De bonden gaan op korte termijn opnieuw met vervoersbedrijven Arriva en Keolis onderhandelen over de cao Multimodaal. De treinen van Arriva en Keolis in Groningen en Twente zullen dinsdag gewoon rijden.

De bonden FNV Streekvervoer en VVMC zijn door de bedrijven uitgenodigd en hebben besloten erop in te gaan. Een eerder aangekondigde staking op deze lijnen gaat daarom niet door.

De treinen van Arriva rijden van de stad Groningen naar Leeuwarden, Delfzijl, Eemshaven, Veendam en Weener (Duitsland). Keolis rijdt in Twente tussen Zutphen, Hengelo en Oldenzaal.

Perspectief

"We hebben altijd gezegd dat wanneer er perspectief wordt geboden, wij meer dan bereid zijn om weer aan tafel te gaan", stelt cao-onderhandelaar Pieter Beuzenberg van FNV.

Wim Eilert, bestuurder van vakbond VVMC, zegt dat de werkgevers ook hem hebben uitgenodigd voor nieuwe gesprekken. ''Daar boden ze perspectief bij. Ik wil graag weten wat dat is. Daarom schorten we de actie op.''

De bonden en de werkgevers gaan waarschijnlijk begin volgende week weer praten.

Salaris

Eind januari zijn de onderhandelingen geklapt. Onlangs hebben buschauffeurs en treinpersoneel in de regio's Groningen en Twente het werk neergelegd. De werknemers willen onder meer dat hun salaris wordt gelijkgetrokken met dat van NS-personeel.

Onder deze cao vallen in totaal twaalfduizend werknemers. Het gaat om werknemers die als treinmachinisten, stewards en buschauffeurs worden ingezet.

Cao Streekvervoer

De cao Multimodaal bestaat naast de cao streekvervoer die voor duizend werknemers geldt. De onderhandelingen over deze cao zijn ook vastgelopen. 

Dinsdag worden wel de eerste regionale estafettestakingen gehouden. In Twente zullen daardoor op dinsdag vrijwel geen bussen rijden, waarschuwt Keolis.

Medewerkers onder cao Streekvervoer hebben op 30 april en 1 mei ook een landelijke staking gehouden.